Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Εισήγηση στην επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου για τους Ανεμόμυλους

Εισήγηση στην επιτροπή για τους Ανεμόμυλους

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ


Οι ανεμόμυλοι αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό του Δήμου μας, το σήμα κατατεθέν του Οροπεδίου Λασιθίου.

Αποτελούν μια ευρεσιτεχνία με διορατικότητα και πρόδρομο μιας νέας προσέγγισης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ομαλή σύζευξη των δυνάμεων της φύσης στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Η τεχνολογική εξέλιξη μετέτρεψε τους άλλοτε κραταιούς ανεμόμυλους του περήφανου Λασιθιώτικου κάμπου σε έρημα -όρθια ακόμα- κουφάρια. Η αντικατάσταση των ανεμόμυλων από τις μηχανές αφαίρεσε, δυστυχώς, το περήφανο σήμα από το Οροπέδιο και το εκπληκτικό θέαμα από τον επισκέπτη, που το αναζητά ματαίως.


Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να αποκαταστήσει το μοναδικό αυτό υπερθέαμα, τη μοναδική αυτή κατασκευαστική σχεδιαστική περιβαλλοντική προσέγγιση και να δώσει πρώτα στους Οροπεδιώτες το δικαίωμα να υπερηφανεύονται για τον τόπο τους και την επιθυμία σε Έλληνες και ξένους να επισκεφθούν το Οροπέδιο.

Η προσπάθεια αυτή της αποκατάστασης χρειάζεται συντονισμένη, μεθοδική και συνεχή δουλειά για να επιτύχει.

Η όποια προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα από:

1) καταγραφή και περιγραφή της κατάστασης των ανεμόμυλων
2) διαχωρισμός των ανεμόμυλων σε επαναλειτουργήσιμους και μη
3) οι ανεμόμυλοι που δεν είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσουν να μεταφερθούν σε δημοτικό κτήμα, να στηθούν όρθιοι και παράλληλα  να δημιουργηθεί εκεί ένα αιολικό μουσείο, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να  βλέπει τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας του ανεμόμυλου. Το μουσείο μπορεί να έχει μια συμβολική τιμή εισόδου για τους επισκέπτες και θα συμβάλλει πολλαπλώς στην ανάπτυξη του Οροπεδίου. Ο επισκέπτης θα έχει άλλο ένα σημείο προορισμού.
4) για τους ανεμόμυλους  που θα κριθούν επαναλειτουργήσιμοι θα πρέπει να υπολογισθεί το κόστος επισκευής και το κόστος λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, και να αναζητηθούν οι ανάλογοι πόροι
5) είναι σκόπιμο η τοποθέτηση των ανεμόμυλων που θα επαναλειτουργήσουν να γίνει με σχεδιασμό, έτσι ώστε να καλύπτουν το οπτικό υπερθέαμα του παρελθόντος με λιγότερους ανεμόμυλους.
6) για την εκπλήρωση του παραπάνω σκοπού είναι δυνατόν να δημιουργηθεί σ έναν κεντρικό δρόμο του κάμπου "ο δρόμος των ανεμόμυλων",  όπου δεξιά και αριστερά θα υπάρχουν ανεμόμυλοι σε πλήρη λειτουργία δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Αυτό θα αποτελεί μια τουριστική διαδρομή φυσικού κάλλους, ένα ακόμα σημείο επίσκεψης στο Οροπέδιο.

Κίνητρα για τους ιδιώτες;

Ø Καθιέρωση ετήσιου  βραβείου καλύτερου ανεμόμυλου
Ø Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όποιο δημότη συντηρεί ανεμόμυλο
Ø Δημιουργία μητρώου για τους εναπομείναντες τεχνίτες ανεμόμυλων
Ø Δημιουργία άτυπης τεχνικής σχολής κατασκευής και συντήρησης ανεμόμυλων
Ø Πανστρατιά ενημέρωσης απόδημων Οροπεδιώτων κυρίως για την αναζήτηση πόρων (υιοθεσία ανεμόμυλων, βραβείο προστασίας ανεμόμυλων κλπ)
Ø Προϋπόθεση για να δοθεί άδεια από το δήμο για λειτουργία επιχείρησης σχετικής με τουρισμό η λειτουργία ανεμόμυλων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης
Ø Έκδοση διαφημιστικού φυλλαδίου για τους ανεμόμυλους
Ø Καθιέρωση από το Δήμο ετήσιας γιορτής «ταξίδια των ανέμων και των υδάτων» ανεμόμυλοι και νερόμυλοι του Οροπεδίου Λασιθίου(από το ομώνυμο βιβλίου της Χρυσούλας Τζομπανάκη)
Ø ‘Ένταξη των ανεμόμυλων στα προγράμματα εθελοντικής εργασίας




·        Κατάθεση φακέλου για να ενταχθούν οι ανεμόμυλοι του Λασιθίου στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (Εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο από τη Δημοτική Παράταξη  « ψηφίΖω Λασίθι με ελπίδω και όραμα»)


·        Αποκατάσταση των Νερόμυλων στο Καμινάκι, πλησίον της ιστορικής εκκλησίας Αγίας Παρασκευής να αποτελέσουν σημείο επίσκεψης και μαζί με τους Ανεμόμυλους στο Σελί Αμπέλου και του ανεμόμυλους του κάμπου να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης.  (Εισαγωγή του θέματος  στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική Παράταξη  « ψηφίΖω Λασίθι με ελπίζω και όραμα»


Γιώργος Μακράκης
Δημοτικός Συμβουλος Οροπεδίου Λασιθίου

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΨηφίΖω Λασίθι με ελπίδα και όραμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου