Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Υπόμνημα που κατατέθηκε στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη

Δημοτική Παράταξη
«ψηφίΖω Λασίθι
με ελπίδα και όραμα»




Οροπέδιο Λασιθίου,
19 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΣ: Περιφερειάρχη Κρήτης,
            κ. Σταύρο Αρναουτάκη


Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε πολύ καλά τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Οροπεδίου, καθώς  και το τεράστιο έλλειμμα ανάπτυξης που παρατηρείται στο τόπο μας, παρά τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξής του. Ωστόσο, θεωρούμε ότι πρέπει  να σας επισημαίνουμε  συνεχώς  ορισμένα από τα προβλήματα που καίτοι  γνωρίζετε,  παραμένουν άλυτα, δημιουργώντας σοβαρές δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των Οροπεδιωτών, αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας. Θα σταθούμε σε ορισμένα από τα βασικά σημεία και θα επιθυμούσαμε την επίσημη τοποθέτησή σας επ’ αυτών.


1.    Φράγμα Αποσελέμη:
Θα θέλαμε, με δεδομένο μάλιστα την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου του Φράγματος Αποσελέμη - το οποίο διαφαίνεται να επιβαρύνει περιβαλλοντικά και άμεσα λειτουργικά τους δημότες μας  εξυπηρετώντας τα μέγιστα τους κατοίκους των αστικών κέντρων - την παρέμβασή σας, προκειμένου αφενός να γίνουν ξεκάθαρες οι επιπτώσεις του Φράγματος στο Δήμο Οροπεδίου και αφετέρου να προωθηθούν άμεσα αναπτυξιακά έργα που θα  αντισταθμίσουν της διαφαινόμενες αρνητικές συνέπειες από το Φράγμα.
Συγκεκριμένα σας προτείνουμε:  
Α) η Περιφέρεια να προβεί σε ανάθεση - σύναψη σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που να αφορά  στη διερεύνηση των συνεπειών του Φράγματος Αποσελέμη στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου,
Β) η Περιφέρεια να αντισταθμίσει τις συνέπειες από την κατασκευή του Φράγματος στο Δήμο μας και να προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης και  υλοποίηση, παράλληλα με την κατασκευή της σήραγγας για  την μεταφορά των υδάτων από το Οροπέδιο στο φράγμα Αποσελέμη, δημιουργίας τούνελ διέλευσης αυτοκινήτων, έτσι ώστε να λυθεί οριστικά και ικανοποιητικά το χρόνιο πρόβλημα της προσβασιμότητας από και προς το Οροπέδιο Λασιθίου.
Γ) Η Περιφέρεια να παρέμβει  στο αρμόδιο υπουργείο (ΠΕΧΩΔΕ), έτσι ώστε το Οροπέδιο Λασιθίου να μη συμμετέχει ως παρατηρητής στον υπό διαμόρφωση φορέα διαχείρισης του φράγματος του Αποσελέμη, αλλά να συμμετέχει αποφασιστικά, τουλάχιστον σε ποσοστό 51% για θέματα που αφορούν στο Οροπέδιο και με μεγάλο ποσοστό για τα υπόλοιπα θέματα.

  1. Οδικό δίκτυο και προσβασιμότητα:
Παρακολουθώντας τις γενικότερες εξελίξεις μας, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας χαροποιεί ιδιαίτερα η ενασχόλησή σας με την ενδοχώρα της Κρήτης και χαιρόμαστε με την Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας για την υλοποίηση του έργου: «Επισκευή δρόμου Χριστός προς Σελάκανο» στην Π.Ε. Λασιθίου., απόφαση και την οποία επικροτούμε. Ωστόσο, θεωρούμε ότι δεν γίνεται να μην επισημάνουμε εκ παραλλήλου, ότι ο Δήμος μας, με τόσους κατοίκους που έρχονται στιγμές που αισθάνονται ημιαποκλεισμένοι ή και αποκλεισμένοι θα έπρεπε ήδη από καιρό να έχει μπει ουσιαστικά στην ατζέντα των συζητήσεων, για μια πραγματική και ουσιαστική επίλυση του προβλήματος προσβασιμότητας που αντιμετωπίζει. Όπως γνωρίζετε, η προσβασιμότητα στο Δήμο μας εξακολουθεί να παραπέμπει σε παρελθούσες δεκαετίες, με εικόνες «βγαλμένες από ελληνικές ταινίες». Το οδικό δίκτυο είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και ειδικά τους χειμερινούς μήνες, με τις έντονα άσχημες καιρικές συνθήκες, εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς.  Η κατάσταση, αντί να διορθώνεται, χειροτερεύει, με τις αποστάσεις, αντί να μικραίνουν, να μεγαλώνουν. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθούμε στη χιλιομετρική απομάκρυνση από το Ηράκλειο μετά την παράκαμψη στις Ποταμιές, λόγω Φράγματος Αποσελέμη, όσο και στη μη υλοποίηση του ανισόπεδου κόμβου προς Οροπέδιο από την παράκαμψη Μαλίων.

3.   Παραβατικότητα:
Δυστυχώς, το τελευταίο  χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί τεράστια ανάπτυξη σε φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς. Δεν αγνοούμε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Κρήτης, ωστόσο θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι το Οροπέδιο είναι μια περιοχή που η αστυνόμευση του είναι σχετικά εύκολη, μιας και έχει περιορισμένο αριθμό εισόδων και εξόδων. Η ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος και άρα η προς αυτή την κατεύθυνση στήριξή σας θα είναι σημαντική. Γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις άμεσες αρμοδιότητές σας, ωστόσο η υποστήριξη αυτού του δίκαιου αιτήματος και η δυναμική συνδιεκδίκησή του πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην επίλυση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος για τον κατά τα άλλα φιλήσυχο τόπο μας.

4.   Περίθαλψη:
Η σημερινή κατάσταση και οι ελλείψεις που σημειώνονται τόσο στον Τομέα του ΕΚΑΒ στο Δήμο μας, όπου δεν καλύπτονται οι βάρδιες και ουσιαστικά λειτουργεί μόνο το πρωί (!!!) όσο και στο Κέντρο Υγείας καθιστά το βασικό αγαθό της Υγείας για τους δημότες μας, προφανώς επαπειλούμενο και μάλιστα εις γνώσιν της Πολιτείας και παρά τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη υποχρέωσή της για προστασία και διασφάλισή του. Σε συνδυασμό με το ζήτημα της προσβασιμότητας και του κακού οδικού δικτύου θεωρούμε ότι η Πολιτεία είναι εκτεθειμένη ως προς την κάλυψη των στοιχειωδών συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των δημοτών μας και η εκ των υστέρων ευαισθητοποίησή της, αφού δηλαδή θρηνήσουμε θύματα, θα είναι άνευ σημασίας. Ζητάμε την παρέμβασή σας για την άμεση επίλυση του σπουδαίου αυτού ζητήματος, προκειμένου να δράσει η Πολιτεία, έστω και την ύστατη αυτή τη στιγμή προληπτικά και να μη γίνουμε όλοι μάρτυρες άσχημων εξελίξεων που, εκτός των άλλων, θα κυοφορούν και κοινωνική αναταραχή.

Ασφαλώς τα προβλήματα του τόπου μας δεν εξαντλούνται σε αυτά τα τέσσερα θέματα. Η έλλειψη ανάπτυξης και οραματικής πολιτικής έχει στερήσει από τον τόπο μας πολλές από τις κρυφές δυνατότητες και δυναμικές που έχει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε αυτό τον όμορφο και ευλογημένο τόπο πραγματικό επίγειο Παράδεισο, όχι μόνο για τους επισκέπτες, μα και για τους δημότες του. Για να γίνει, όμως, αυτό δεν πρέπει να του στερούμε το δικαίωμα «να ζήσει» και δυστυχώς τα θέματα που σας εκθέσαμε οδηγούν ακριβώς σε αυτή την αποστέρηση.
Όντας βέβαιοι για την ευαισθητοποίησή σας αναφορικά με τα εκτεθέντα θα περιμένουμε, πέρα της έγγραφης απάντησής σας, και τις δυναμικές ενέργειές σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου