Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόταση που καταθέσαμε για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το φράγμα Αποσελέμη


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ψηφίΖω Λασίθι με ελπίδα και όραμα»

Προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου

Κυρία Πρόεδρε,

Το Φράγμα του Αποσελέμη και ο Φορέας Διαχείρισής του είναι το πλέον κρίσιμο και ζωτικής σημασίας θέμα για το Οροπέδιο, το οποίο καλούμαστε να χειριστούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο με σύνεση και πάρεση, καθώς από την έκβασή του μέλλει, κατά τη γνώμη μας, να καθοριστεί το «αύριο» του τόπου μας. Ως δημοτική παράταξη έχουμε πολλές φορές αναδείξει τη σπουδαιότητα του θέματος και την αναγκαιότητα σύμπλευσης όλων μας σε μια πορεία ενημέρωσης και διεκδίκησης, ενώ έχουμε καταθέσει και σχετικές προτάσεις.

Όπως γνωρίζετε, το αρμόδιο Υπουργείο ζήτησε με το Δ6/οικ/602/15-03-2012
έγγραφο της Δ6/ΥΠΥΜΕΔΙ(Φ/Α) από τους εμπλεκόμενους δήμους να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με το Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Αποσελέμη (σχετική συνεδρίαση Δ.Σ. 17/5/2012). Σε συνέχεια της κίνησής του αυτής απέστειλε το υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ6/1326/10-7-2012 έγγραφο της Δ6 Διεύθυνσης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ./Γ.Γ.Δ.Ε./Γ.Δ.Υ.Ε., με το οποίο μας γνωστοποιεί ότι, εν πολλοίς, κάνει δεκτές τις θέσεις του Δήμου Χερσονήσου και ζητά εκ νέου τις απόψεις του Δήμου μας.  Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρεται ότι: «Μέχρι σήμερα η μοναδική πρόταση αξιοποίησης υφιστάμενης αναπτυξιακής εταιρίας διατυπώθηκε από το Δήμο Χερσονήσου, σύμφωνα με το (ζ) σχετικό έγγραφό του. Για την εν λόγω πρόταση, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουμε αν οι υπόλοιποι φορείς την αποδέχονται ή όχι».
Στην επιστολή αυτή ο Δήμαρχος Οροπεδίου ανέλαβε αυτοβούλως να απαντήσει σε πρώτο πρόσωπο, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πρέπει να έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα σε ζητήματα τέτοιας σπουδαιότητας. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει εξουσιοδοτήσει σε καμιά συνεδρίαση τον Δήμαρχο να χειρίζεται το θέμα όπως νομίζει και να ενημερώνει εκ των υστέρων τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Φρονούμε ότι, μετά την επιστολή του Υπουργείου προς το Δήμο μας, το Ζήτημα του Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Αποσελέμη και της συμμετοχής του Δήμου μας σε αυτόν  πρέπει να επαναξιολογηθεί  από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Θεωρούμε ότι η απαντητική επιστολή του Δημάρχου πάσχει τυπικά και ουσιαστικά και εκφράζει τις προσωπικές απόψεις και την πολιτική του Δημάρχου στο εν λόγω θέμα, μια πολιτική η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί το Οροπέδιο στο περιθώριο, καθώς, κατά τη γνώμη μας, δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου μας, δεν  θέτει κόκκινες γραμμές για το Οροπέδιο και δεν διασαφηνίζει ούτε τα αυτονόητα. Η απαντητική επιστολή του Δημάρχου κινείται πάλι στα χαοτικά περιγράμματα, ενώ εμμένει, παρά τα νέα δεδομένα, στη βεβιασμένη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (μέχρι και 51%!!! Συμμετοχή μας στο Φορέα), με την οποία διαφωνούσαμε και διαφωνούμε.
 Για όλους αυτούς του λόγους και επειδή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσουμε για τον τόπο μας τα αυτονόητα:
Ζητάμε, στo πλαίσιο του δικαιώματός μας ως Δημοτική παράταξη (άρθρο 67, παρ. 2 του  Ν. 3852/2010), την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά και συνολικά το θέμα και να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα διασφαλίζουν το μέλλον του Οροπεδίου.
Ζητάμε, επίσης, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου. Να υπάρχει πλήρης και ηλεκτρονική καταγραφή των πρακτικών. Να τεθεί σε λειτουργία, επιτέλους, η Δημοτική τηλεόραση και να μεταδώσει ζωντανά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση ενημέρωση των δημοτών μας και να καταλήξουμε όσο προλαβαίνουμε σε αποφάσεις  και δράσεις.
Ελπίζουμε ότι, ως πλειοψηφούσα παράταξη, θα αναγνωρίσετε τουλάχιστον το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει στην κοινωνία του Οροπεδίου όσον αφορά στο τεράστιο αυτό θέμα και θα αναλάβετε –έστω για μια φορά- την ευθύνη να προχωρήσετε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο με  Συμμετοχή φορέων και κατοίκων, έτσι ώστε να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Οροπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου