Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόταση της Παράταξής μας για τους ανεμόμυλους

Πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο
Να ενταχθούν οι ανεμόμυλοι του Οροπεδίου Λασιθίου στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESKO

Οι ανεμόμυλοι αποτελούν για το Οροπέδιο Λασιθίου ένα θησαυρό, ένα θησαυρό  που κληρονομήσαμε, αλλά δεν αξιοποιήσαμε μέχρι τώρα. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Δέκα χιλιάδες ανεμόμυλοι σε μια έκταση 25.000 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων!  Ογδόντα χιλιάδες άσπρα πανιά ανέμιζαν εκ περιτροπής, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα - που «ταξίδεψε» μέσω φωτογραφικών και άλλων εικαστικών αποτυπώσεων στα πέρατα του κόσμου - αλλά και μια πρωτότυπη εφεύρεση, σε απόλυτη μάλιστα αρμονία με τη φύση. Οι ανεμόμυλοι, λειτούργησαν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι και τις αρχές του αιώνα μας σε μια φθίνουσα πορεία,  αρδεύοντας  στην εποχή της πλήρης ανάπτυξής τους ολόκληρο το Λασιθιώτικο κάμπο, δίνοντας ποιοτικά και ποσοτικά προϊόντα.    

Η όποια προσπάθεια επαναλειτουργίας των ανεμόμυλων πρέπει να είναι συνεχής, μεθοδική και συντεταγμένη, με μπροστάρη το Δήμο. Η τεράστια αυτή κληρονομιά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην ευχέρεια των ιδιοκτητών-καλλιεργητών. Η κληρονομιά αυτή, που λειτούργησε σε μια εποχή που η κουβέντα για βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη ενέργεια ήταν για μεν την Ελλάδα ανύπαρκτη για δε τον υπόλοιπο κόσμο σε επίπεδο θεωρίας, πρέπει να αποτελέσει ένα παγκόσμιο φωτεινό παράδειγμα για την αρμονική εξέλιξη, ένα φωτεινό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και πως μπορεί να αξιοποιεί τις δυνάμεις τις φύσης, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το φυσικό περιβάλλον.  
Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, που μπορεί να δίνει σε εμάς τους Οροπεδιώτες  το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε, θα πρέπει να αποτελέσει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο φορέας που  αναγνωρίζει τα μνημεία αυτά είναι η UNESKO, ένας Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Η UNESCO λειτουργεί ως ένα παγκόσμιο εργαστήριο ιδεών και διαδραματίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας θέτοντας τα πρότυπα σύναψης διεθνών συμφωνιών επί διαφόρων ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο Οργανισμός επίσης διευθετεί την διάδοση και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης, ενώ παράλληλα προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να υπηρετούν τους θεσμούς και τελικά τον άνθρωπο στις τοπικές κοινωνίες. Ο Εκπαιδευτικός Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) επιζητεί να προωθήσει την αναγνώριση, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία έχει σημαντική αξία για τον άνθρωπο. Ο όρος "Πολιτιστική Κληρονομιά" αναφέρεται σε μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρων με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία.
Η Συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972. Με την υπογραφή της, τα κράτη αναγνωρίζουν ότι οι χώροι που βρίσκονται στην εθνική επικράτειά τους και έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελούν, με κάθε επιφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, παγκόσμια κληρονομιά «για την προστασία της οποίας είναι υπεύθυνη η διεθνής κοινότητα, που πρέπει να εργαστεί ως σύνολο για αυτό τον σκοπό».
Η αποστολή της UNESCO είναι να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να υπογράψουν τη Συνθήκη του 1972 για να εξασφαλίσουν την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους αλλά και να δημιουργήσουν συστήματα ελέγχου που θα αναφέρουν σε τακτική βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς στην επικράτειά τους. Επίσης, η UNESCO βοηθά τα κράτη να προστατεύσουν τους χώρους αυτούς παρέχοντας τεχνική βοήθεια, επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και έκτακτη οικονομική βοήθεια σε χώρους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού προωθείται η παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξη της.
Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Η δημιουργική ποικιλία των λαών και των πολιτισμών είναι η καρδιά της ιδέας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και η διατήρησή της θα πρέπει να μας απασχολεί όλους. Στις 16 Νοεμβρίου 2012, θα γιορτάσουμε την 40η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης για τη Παγκόσμια Κληρονομιά και είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε το μεγαλείο αυτής της κοινής κληρονομιάς και να συμμετάσχουμε, μεμονωμένα και συλλογικά, στην προστασία της για τους αιώνες που θα έρθουν.
Το Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο δημιουργήθηκε το 1992, είναι το κέντρο παρακολούθησης και ο συντονιστής της UNESCO για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Παγκόσμια Κληρονομιά. Για τη διασφάλιση του συνεχούς συντονισμού των θεμάτων που άπτονται της Συμβάσεως, το Κέντρο οργανώνει ετήσιες συνεδριάσεις της Επιτροπής για την Παγκόσμια Κληρονομιά, έχει συμβουλευτικό ρόλο για τα κράτη – μέλη ως προς την υποβολή υποψηφιοτήτων για εγγραφή στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συντονίζει την διεθνή βοήθεια που δίδεται από το Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατ’ αίτηση των ενδιαφερομένων και συντονίζει τόσο τις αναφορές για τη κατάσταση των μνημείων όσο και την άμεση δράση που απαιτείται στην περίπτωση των μνημείων που απειλούνται. Το Κέντρο επίσης, διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια τεχνικής εκπαίδευσης, ενημερώνει τη βάση δεδομένων του Καταλόγου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δημιουργεί εκπαιδευτικά εργαλεία προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι νέοι την ανάγκη για την προστασία της κληρονομιάς και τέλος, ενημερώνει διαρκώς την κοινή γνώμη για τα θέματα σχετικά με την Παγκόσμια Κληρονομιά.
Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος
Προτάσεις  για  ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς υποβάλλει  κάθε χρόνο το υπουργείο πολιτισμού. Πιστεύω ακράδαντα πως η εν λόγω πρόταση είναι και ρεαλιστική και. Αποτελεσματική.Τα οφέλη από την ενδεχόμενη αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης  θα είναι τεράστια για το Οροπέδιο, μιας και θα προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και θα προσελκύσει  εκατομμύρια επισκέπτες
Προτείνω προς το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχθεί την πρότασή μας  και να αναθέσει την μελέτη για την κατάθεση της πρότασης σε εξειδικευμένο επιστημονικό φορέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου